Så här lånar du e-ljudböcker Så här lånar du e-ljudböcker

E-ljudböcker

Börja här

För att kunna låna e-ljudböcker måste du vara låntagare på något av kommunens bibliotek. Du kan låna med ditt lånekort eller ditt personnummer, tillsammans med din PIN-kod.

E-ljudböcker kan läsas på flera sätt. Vanligast är att man använder sin mobiltelefon eller surfplatta, men det går också bra på sin PC- eller Mac-dator. Nedan följer information om hur man går till väga.

Hitta och lyssna

E-ljudböcker är strömmade böcker som du måste vara uppkopplad mot Internet för att kunna lyssna på. Lånetiden för en e-ljudbok är 28 dagar. Du får max låna två e-ljudböcker under loppet av sju dagar.

Det enklaste sättet att hitta strömmade e-böcker på är att söka på titel eller författare följt av ordet "e-ljudbok". När du väl hittat en e-ljudbok som du vill lyssna på, trycker du på dess titel eller omslag. Du kommer då in i dess post och ser de format som finns tillgängliga (under knapparna "Lägg till minneslista", "Tipsa" och "Inne"). Välj det format som passar den enhet du använder, t.ex. Android eller iPhone. När du tryckt på länken ändras texten och då trycker du en gång till för att öppna boken.

För att spela upp ljudböcker på en Android-enheter krävs det att du laddar ner appen Elib Ljudboksspelare (Ladda ner Elib Ljudboksspelare här). För uppspelning på en dator krävs det att Adobe Flash är installerat. Om du har en iPhone/iPad öppnas ljudböckerna automatiskt i webbläsaren Safari och ingen ytterligare app krävs.

När du vill lyssna på boken igen går du in på "Mina lån", där den visas ungefär som en vanlig lånad bok. Tryck på länken till vänster, så startar uppspelningen igen.

Appen Biblio

Med vår nya app Biblio är det enkelt att hitta och lyssna på e-ljudböcker. Du kan också lyssna på boken offline i appen och behöver inte vara uppkopplad mot nätet mer än när e-ljudboken laddas ned.

När appen startas väljer du vilket bibliotek du vill låna via, välj Gislaveds bibliotek. Skriv sedan in ditt lånekortsnummer eller personnummer och din PIN-kod.

När du loggat in kan du välja att klicka på "Gå till sök" för att hitta en e-ljudbok. Du kan också välja att gå till menyn, det gör du genom att trycka på de tre strecken längst upp i vänster hörn. Här kan du se dina lån, välja böcker via kategorier och även välja inställningar och få svar på enklare frågor.

Länk till appen i Apple App Store.

Länk till appen i Android Google Play.

Kontakta oss Kontakta oss

Gislaveds Bibliotek