Sök

Så här lånar du e-böcker

Att låna e-böcker är gratis. Du kan låna två böcker under en 7-dagarsperiod. Lånetiden är 28 dagar.

Om du vill ladda hem din e-bok igen, finns en länk på boken under "Mina Lån".

Börja här

För att kunna låna e-böcker måste du vara låntagare på något av kommunens bibliotek. Du kan låna med ditt lånekort eller ditt personnummer, tillsammans med din PIN-kod.

E-böcker kan du läsa på flera sätt. Vanligt är på surflatta, mobiltelefon eller läsplatta. Det går också bra att läsa en e-bok via sin PC eller Mac-dator.

E-boksläsarprogram

För att kunna läsa e-boken på din enhet behöver du ett e-boksläsarprogram. På PC och Mac använder man Adobe Digital Editions (Ladda ner Adobe Digitala Editions här). Adobe Digital Editions använder man också till att föra över e-böcker till en läsplatta. För Sonys läsplattor använder man dock Sony Reader (Ladda ner Sony Reader här).

Till mobiltelefoner och surfplattor rekommenderar biblioteket appen Bluefire Reader eller Aldiko. Bluefire reader finns till iPhone/iPad (Ladda ner Bluefire Reader till iPhone/iPad här) och Aldiko finns till Android-enheter (tex Samsung), (Ladda ner Aldiko här).

Skaffa ett Adobe ID

Innan du kan börja använda e-boksläsarprogrammen och apparna ovan måste du registrera dig för ett Adobe ID. Lånetiden på e-boken regleras av en kryptering - när man lånat boken försvinner krypteringen i 28 dagar. Företaget bakom krypteringstekniken för våra e-böcker är Adobe, det är därför man behöver ha just ett Adobe ID. Första gången man startar e-boksläsarprogrammen/apparna får man upp en ruta eller länk för att registrera sig. Följ den länken.

 

Du kan också klicka här för att komma till Adobes sida för registrering.

Hitta och låna en e-bok

Börja med att logga in i den gröna rutan i högermarginalen. Du kan logga in med användarnamn, personnummer eller lånekortsnummer. Har du ingen PIN-kod eller har glömt din kod, måste du besöka närmaste bibliotek i kommunen för att få en ny kod.

Sök efter din bok i sökrutan här under sidan "E-böcker", så får du enbart träff på e-böcker. När du hittat boken du vill ha trycker du på dess titel eller omslag. Du kommer då in i dess post och ser de format som finns tillgängliga (under knapparna "Lägg till minneslista", "Tipsa" och "Inne"). Vanligen står det EPUB (Offline) eller PDF, klicka på denna text för att ladda ner e-boken. Många e-böcker erbjuds även i strömmat format, men för att kunna läsa dem krävs det att du har internetuppkoppling.

Vi jobbar just nu med att ta fram topplistor, nyhetslistor och olika sökningar för e-böcker, du kommer att kunna komma åt dem i vänstermarginalen. På startsidan för e-böcker finns redan nu en lista på de mest utlånade böckerna just nu.

Det kan vara svårt att skilja på vanliga e-böcker och strömmande e-ljudböcker. I nuläget är det enklaste sättet att hitta strömmande e-ljudböcker att ta med ordet "e-ljudbok", tillsammans med ditt sökord (t.ex. författare eller titel) när du söker i den blå sökrutan.

Kategorier

Deckare och thrillers

Lättlästa e-böcker

Nya e-böcker för vuxna

Nya e-böcker för barn och unga

Mest utlånat för vuxna

Mest utlånat för barn och unga

 

Logga in

Kontakta oss

Gislaveds Bibliotek

Telefon: 0371-819 38,
0371-819 93
Fax: 0371-10426

Skicka e-post till Gislaveds bibliotek

Besöksadress
Gislegatan 5
Post- och leveransadress
Gislegatan 7
332 33 GISLAVED