Novelltävling 2022 (sista inlämningsdatum har passerat)

Novelltävling 2022 (sista inlämningsdatum har passerat)

En skrivtävling för dig som går i låg- mellan- eller högstadiet i Gislaveds Kommun

Hur går det till?
Skriv en novell eller en berättelse om vad du vill på max tre sidor. Bidraget lämnas till ditt närmsta bibliotek eller skickas med e-post till bibliotek.mittbidrag@gislaved.se
Det är viktigt att du skriver ditt namn, skola, klass, adress, telefonnummer och titel på novellen när du skickar in bidraget.
Om du deltar i tävlingen, samtycker du att vi tillfälligt sparar dina personuppgifter. Läs mer om detta på bibliotek.gislaved.se/sv/web/arena/integritetspolicy

När?
Lämna in ditt bidrag senast fredagen den 4 mars 2022. Vinnarna tillkännages vecka 15 via Facebook, Instagram och bibliotekets webbplats.
Vad kan man vinna? Vi kommer att utse lokala vinnare från låg-, mellan-och högstadiet på varje bibliotek i kommunen. De bästa bidragen från varje ort läses av en jury som utser en vinnare på kommunnivå från varje stadium. Vinnaren får ett digitalt författarbesök till sig och sin klass!

Skrivtips från proffsen -hur du kommer igång och avslutar din berättelse

"Börja skriva!" av Annika Nasiell och Maria Ström samt "Skriv om och om igen" av Katarina Kuick och Ylva Karlsson är böcker som innehåller tips till unga författare. De kan du låna på biblioteket och där finns skrivövningar som kan hjälpa dig att komma igång. Här kommer också lite tips på vägen:

  1. Vänta inte på att allt ska kännas rätt. Börja Skriv, skriv och skriv! Ibland blir det bra och ibland blir det något man sparar till en annan berättelse (eller helt kastar!).

  2. Gör en tankekarta/skiss över berättelsen, huvudpersonen eller miljöerna. Vilka känner varandra och vilka miljöer/händelser hänger ihop med vilka personer. Man kan också göra en tidslinje där man radar upp i vilken ordning man tänker sig saker ska hända.

  3. Tänk på vem som är berättaren. Är det en av personerna som är med eller någon som inte är det, fast som ändå verkar ha koll på allt som händer och vad alla tänker. Det kallas för en allvetande berättare.

  4. När händer sakerna i berättelsen? Har saker och ting hänt eller händer de medans berättelsen berättas? Det påverkar vilket tempus man använder. Skriver du ”Jag kände hur ormen slingrade sig runt mitt ben” eller ”Jag känner hur ormen slingrar sig runt mitt ben”?.

  5. Vad är det för typ av berättelse du ska skriva? Är den rolig, sorglig, spännande, skräck eller deckare? Tänk på vilka böcker du läst inom de olika genrerna och fundera över hur de har gjort för att det ska bli bra.

  6. Låt någon annan läsa och komma med förslag. Det gör alla författare!

  7. Ibland måste man ta bort något man tycker väldigt mycket om för att berättelsen ska bli bra. Det är svårt och kallas för ”Kill your darlings!”

 

Både Börja skriva! Av Annika Nasiell och Maria Ström samt Skriv om och om igen av Katarina Kuick och Ylva Karlsson finns att låna på biblioteken. Klicka på boken du är intresserad av och se om den finns inne för att låna.